En vägvisare för en generation
MÅNADENS FOTOBOK JULI:
”Det knappt märkbara”, av Patrik Larsson
Patrik Larsson är den fotograf som påverkat mitt eget foto allra mest. Han har lärt mig de teoretiska grunderna i komposition och bildbehandling. Han har tagit mig med ut i skogen och till kusten och handgripligen visat mig hur bilder kan tas. Han har gett mig massor av feedback på mina bilder, tipsat om andra fotografer för inspiration, och hjälpt mig hitta min egen fotografiska stil.
Patrik har lärt mig allt jag kan. Nästan i alla fall. Men jag är verkligen inte den enda planta som fått växa upp i hans rika mylla. Tvärtom, jag är en av många.
Sedan 2006 har Patrik erbjudit en aldrig sinande ström av kurser, workshops och digitala utbildningar inom landskapsfoto. I praktiken har han utbildat en hel generation svenska fotografer i genren. Utöver att lära ut hantverket har han kraftigt bidragit till det stora intresse som finns kring landskapsfoto i dag. Samtidigt som han präglat många av oss som verkar inom denna typ av foto, med sina egna tankar och ideal. Han har vidgat och färgat själva föreställningen om vad landskapsfotografi är och hur en bra bild kan se ut. Det är onekligen en rejäl insats, på bara femton års tid.
Patriks styrka är hans förmåga att se det storheten i det alldagliga. Det gäller dels i hans roll som lärare. De flesta som går en kurs är inte fantastiska fotografer. Men ingen kan som Patrik ge konstruktiv och inspirerande feedback på en till synes ointressant bild. Outtröttligt fortsätter han att hjälpa sina elever att se potentialen i sina alster, och få dem att ta sina bilder vidare. Utan att någonsin bli mästrande visar han alltid på möjliga vägar framåt.
Hans förmåga att se storheten i det alldagliga gäller än mer i hans eget foto. Patriks bilder är lågmälda och inriktade på det till synes ointressanta i naturen, ögonblick fångade från platser man lätt går förbi. De där motiven som inte ser ut som någonting, och som inte får många att plocka upp en kamera. Men som har en oerhörd potential (Patriks favoritord) för den som ger sig tid att titta. En risig buske, ett öppet fält, en strand utan distinkta element. Gråväder och regn. “Det knappt märkbara”, som Patrik kallar det.
Givetvis finns föregångare i genren. På 70-talet myntade amerikanen Elliot Porter begreppet “intimate landscapes” för bilder på naturens halvstora, odramatiska utsnitt. Och i Sverige har Jan Töve bidragit med välkomponerade bilder på oordning i naturen, bland annat i boken “Bortom redan” från 2001.. Men Patrik Larsson har tagit bildspråket ännu ett steg längre, visat vad som är möjligt, och inte minst fått många fler i Sverige att förstå.
I en tid när Instagram flödar över av extra-allt-bilder från häpnadsväckande platser, har Patrik visat att storhet kan finnas i en sumpig skog, bredvid avloppsverket i Göteborg. Tagen på en mulen tisdag.
Det är dock inte så att Patrik bara söker sig till “tråkiga” platser. Han har fotograferat mycket i nationalparkerna i USA och flera bilder i hans bok är därifrån. Bilderna därifrån skiljer sig från dem han tagit i Sverige, genom att vara lite gladare i känslan och lite starkare i färgerna. Det knappt märkbara kan i Patriks tolkning ibland faktiskt vara sprakande höstlöv, röda som stoppljus. Men ändå är bilderna subtila. Det är inte de klassiska stora vyerna från USA som vi får, utan små scener och motiv som andra besökare aningslöst stegat förbi.
Patrik har också en fantastisk känsla för detaljer. Hans bilder har ofta mängder med linjer och mönster som man kan titta på länge, och återkomma till. Det är en typ av foto som tyvärr inte passar så bra i sociala medier, då formatet i telefonen är för litet för att göra bilderna rättvisa. Men skriver man ut dem stort, på papper, avtäcks en ny värld.
Just utskrifter på papper är något som Patrik ägnat sig allt mer åt. Sedan några år driver han ett företag som gör utskrifter åt andra fotografer. “Bilder på papper är bilder på riktigt”, är hans motto. Och det är verkligen något särskilt att se en bild man tagit bli utskriven på papper, när någon verkligen har jobbat med att alla färger och andra inställningar i utskriften ska bli rätt. Även här har Patrik satt sin prägel på en generation av naturfotografer, fått många av oss att börja printa istället för att bara samla bilder i datorn.
Patriks foto har varit en stor inspiration i arbetet med min bok Träskets Gåta. Frågan är om jag någonsin kommit på idén att fotografera ett helt år i ett litet träsk om det inte vore för hans tankar om vad en landskapsbild kan vara och vad som egentligen är värt att skildra.
Boken “Det knappt märkbara” kom 2019 och innehåller drygt 50 av Patriks bilder. Denna korta bok förmedlar hela hans bildfilosofi, i en kondenserad svit. Det är hans första bok, en debut från en fotograf som redan varit med länge, och redan gjort ett stort avtryck på sin samtid. Den har alla förutsättningar att bli en modern klassiker, om den inte är det redan i dag.